Špikovací nůž je nepostradatelným pomocníkem při přípravě a zpracování surovin v kuchyni. S jeho pomocí lze nejen prošpikovat maso, ale i nakrájet na tenké plátky rajské jablko, křupavý chléb, nasekat pórek, okurku, nakrájet a naporcovat tvrdší druhy zeleniny, naporcovat maso nebo ryby, očistit a nasekat cibuli, stranou nože utřít česnek či nadrtit pepř. Kolekce kuchyňských nožů Böker Cottage-Craft je působivá. Nože jsou vyrobeny ručně s použitím kvalitních materiálů. Čepel je z uhlíkové oceli C75 kvůli snadnějšímu ostření. Uhlíková ocel také časem vytváří modrošedou patinu a v kombinaci s rukojetí ze švestkového dřeva a mosaznými nýty vytváří nejen vysoko funkční, ale i estetický nůž. Více
- celková délka: 20,8 cm
- délka čepele: 11,3 cm
- hmotnost: 43 g
- tloušťka čepele: 1,9 mm
- materiál čepele: uhlíková ocel C75
- materiál rukojeti: švestkové dřevo
- není vhodné do myčky, pouze ruční mytí
Uhlíková ocel má výborné řezné vlastnosti, dlouhou výdrž ostří a snadno se brousí. Při kontaktu s kyselinami z ovoce a zeleniny dochází k barevným změnám na povrchu čepele a tvoří se modrošedá patina. Je to přirozená vlastnost tohoto materiálu, nikoliv vada, a nemá vliv na kvalitu nože. Nejde ale o ocel nerezovou, proto je potřeba noži věnovat patřičnou péči:
- nenechávat nůž ležet dlouho ve vlhkém prostředí
- po použití vždy hned odstranit zbytky potravin, které zůstaly na čepeli, a otřít do sucha
- při delším nepoužívaní nože otřít čepel nejlépe potravinářskou vazelínou