Rádce

Jak brousit kapesní nože

Jak brousit kapesní nože

Po delším používání se ostří každého nožeztupí.V případě nutnosti přebroušení ostří použijte brousek. Pouze opatrně protáhněte Váš nůž brusnou drážkou a ostří bude obnovené.Zkušenější uživatelé mohou použít brusný kámen. Použití brusného kamene je efektivní způsob, jak dostat ostří Vašeho nože zpět do formy. Pro běžné udržení ostří Vašeho nože v odpovídající kvalitě
použijte ocílku. Ocílka slouží k oživení ostří nože a uhlazení ostří po použití brousku. Vezměte ocílku do jedné ruky a nůž do druhé ruky. Jednoduše přidržte zadní konec ostří v úhlu 20 stupňů k ocílce a lehkým tlakem táhněte nůž dolů přes celou délku ostří do špičky - nejdříve na jedné a poté i na druhé straně ocílky. Po 6-8 opakováních budou mít Vaše nože zase původní ostří. Ocílka by měla být delší než broušený nůž.


Údržba nožů

Údržba nožů

Pokud si ceníte svých nástrojů a přejete si, aby Vám nože zůstaly co nejdéle ostré a plnily tak svou funkci správně, doporučujeme umývat Vaše nože teplou, mýdlovou vodou po každém použití (případně jemným čistícím prostředkem a hladkou houbičkou). Opatrně je opláchněte a osušte utěrkou. Konstrukce nožů Wüsthof Dreizack umožňuje jejich mytí v myčce na nádobí /s výjimkou nožů s dřevěnou rukojetí/, ale tento způsob čištění nedoporučujeme. Současně s noži se obvykle myjí i příbory, o které může být ostří nožů poškozeno, což je nežádoucí. Obecně... Co má zůstat ostré, nepatří do myčky na nádobí.