Jak brousit kapesní nože

Po delším používání se ostří každého nožeztupí.V případě nutnosti přebroušení ostří použijte brousek. Pouze
opatrně protáhněte Váš nůž brusnou drážkou a ostří bude obnovené.Zkušenější uživatelé mohou použít brusný kámen. Použití brusného kamene je efektivní způsob, jak dostat ostří Vašeho
nože zpět do formy. Pro běžné udržení ostří Vašeho nože v odpovídající kvalitě
použijte ocílku. Ocílka slouží k oživení ostří nože a uhlazení ostří
po použití brousku. Vezměte ocílku do jedné ruky a nůž do druhé ruky. Jednoduše přidržte zadní konec ostří v úhlu 20 stupňů k ocílce a lehkým tlakem táhněte nůž dolů přes celou délku ostří
do špičky - nejdříve na jedné a poté i na druhé straně ocílky.
Po 6-8 opakováních budou mít Vaše nože zase původní ostří. Ocílka by měla být delší než broušený nůž.

Rovné ostří: Přeostřete brouskem pod úhlem 15–20°, výsledkem bude úhel řezu 30–40°. Pokud ostříte na brusném kotouči, vždy chlaďte velkým množstvím vody, aby nedocházelo k nadměrnému navýšení teploty a z toho vyplývajícímu poškození.

Zoubkované ostří: Čepel nabruste brusným kamenem tahem přes rovnou stranu zoubkovaného ostří pod úhlem 15–20°.

Vše výše uvedené je rychlejší a jednodušší s brouskem na nože Victorinox 7.8714, který je vhodný pro ostření normálních i zoubkovaných řezných čepelí.