Vážení zákazníci, z důvodu šíření Koronaviru po celém světě.  Může docházet ke zpoždění objednávek, hlavně v sortimentu grilování. Výrobci nestíhají vyrábět z důvodu malých kapacit!!

Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 9-15.30 hod.)
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Nože
  3. Kuchyňský nůž Mikov Martfrost 31-NH-11

Kuchyňský nůž Mikov Martfrost 31-NH-11

Kuchyňský nůž na zeleninu a špikování Mikov Martfrost 11 cm - limitovaná edice v dárkovém balení Limitovaná edice nožů Mikov zakalených metodou Ma... celý popis
Dostupnost
Skladem-Dodání do 3 dnů 1 ks
Doba dodání
Zboží Vám můžeme doručit již 01.10.2020 do 16:00. Stačí, když zboží objednáte nejpozději do zítra do 15:00
350,00 Kč
289,26 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:31-NH-11
Výrobce:Mikov
Kompletní specifikace

Kuchyňský nůž na zeleninu a špikování Mikov Martfrost 11 cm - limitovaná edice v dárkovém balení

Limitovaná edice nožů Mikov zakalených metodou Martfrost! Ocel zakalená touto metodou má vyšší tvrdost a odolnost proti opotřebení. Kuchyňský nůž na zeleninu a špikování má 11,2 cm dlouhou čepel z kvalitní nerezové oceli 420 o tvrdosti 55-58 HRC. Rukojeť nože je vyrobena z vysoce odolného plastu a má ergonomický tvar pro pohodlný úchop. Nůž je dodáván v dárkové kazetě.

Nože zakalené metodou Martfrost vyráběla firma Mikov ještě do devadesátých let 20. století. I když dnes jsou již na trhu běžně dostupné oceli, které dosahují stejných nebo i lepších vlastností, přesto se pro mnoho lidí staly tyto nože takřka legendou. K připomenutí této slavné kapitoly nožířské výroby firma Mikov uvádí na trh limitovanou sérii nožů zakalených právě metodou Martfrost.

Martfrost je obchodní pojmenování technologie vycházející z československého patentu na kalení oceli, který byl pod číslem 119692 udělen v roce 1966. Jeho autorem byl významný český metalurg Jaroslav Jech. Čepel nože se podle něj kalí tak, že je po ohřevu na kalící teplotu 1050° - 1100°C ochlazena během několika vteřin ve vodě na teplotu 250°- 300°C a ihned přenesena do zmrazovací lázně. Dosažená tvrdost je až o 5 i více jednotek HRC vyšší než při běžném způsobu kalení. Takto zakalená ocel má pak nejen vysokou tvrdost, ale navíc se výrazně posílí i její odolnost proti opotřebení, tzv. abrazivzdornost. Získá velmi jemnou strukturu, která prodlužuje trvanlivost ostří a nůž má i větší pružnost a houževnatost.

Samotný obchodní název Martfrost vznikl složením dvou slov, které tento postup charakterizovaly. Mart znamená martenzit, což je vysoce tvrdý a pevný, přesycený tuhý roztok uhlíku v železe, který vzniká při kalení rychlým podchlazením. Frost je anglicky mráz. Do doby, než Mikov tento způsob kalení zavedl, se nože vyráběly pouze z uhlíkové oceli AJ5 dodávané SONP Kladno. Tato ocel však pro čepele neměla optimální vlastnosti. Ty získala právě zakalením metodou Martfrost. Zavedení kalení metodou Martfrost do praxe bylo příkladem kreativity a invence techniků nožířské firmy Mikov v dobách hlubokého socialismu, kteří do výroby okamžitě aplikovali nejnovější technologické postupy.

Vlastnosti nože Mikov Martfrost:

  • Materiál čepele: nerezová ocel 420, 55-58 HRC
  • Materiál střenky: kvalitní plast
  • Délka celého nože: 222 mm
  • Délka čepele: 112 mm
  • Šířka čepele: 17 mm
  • Hmotnost nože: 36 g
  • Pouzdro: dárková kazeta s magnetem

 

 

100% bezpečný nákup

Zboží zařazeno v kategoriích
U nás platíte bezpečně

U nás platíte bezpečně

Buďte v kontaktu
Zákaznická podpora
(Po-Pá, 9-15.30 hod.)
2014-2019 © OK-Domacipotreby.cz - Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.