Vážení zákazníci, z důvodu šíření Koronaviru po celém světě.  Může docházet ke zpoždění objednávek, hlavně v sortimentu grilování. Výrobci nestíhají vyrábět z důvodu malých kapacit!!

Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 9-15.30 hod.)
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Nože
  3. Kuchařský nůž Mikov Martfrost 14 cm

Kuchařský nůž Mikov Martfrost 14 cm

Univerzální kuchařský nůž Mikov Martfrost 14 cm - limitovaná edice v dárkovém balení Limitovaná edice nožů Mikov zakalených metodou Martfrost! Ocel za... celý popis
Dostupnost
Skladem-Dodání do 3 dnů 1 ks
Doba dodání
Zboží Vám můžeme doručit již 29.09.2020 do 16:00. Stačí, když zboží objednáte nejpozději do zítra do 15:00
490,00 Kč
404,96 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:43-NH-14/mm
Výrobce:Mikov
Kompletní specifikace

Univerzální kuchařský nůž Mikov Martfrost 14 cm - limitovaná edice v dárkovém balení

Limitovaná edice nožů Mikov zakalených metodou Martfrost! Ocel zakalená touto metodou má vyšší tvrdost a odolnost proti opotřebení. Univerzální kuchařský nůž má 14 cm dlouhou čepel z kvalitní nerezové oceli 420 o tvrdosti 55-58 HRC. Rukojeť nože je vyrobena z vysoce odolného plastu a má ergonomický tvar pro pohodlný úchop. Nůž je dodáván v dárkové kazetě.

Nože zakalené metodou Martfrost vyráběla firma Mikov ještě do devadesátých let 20. století. I když dnes jsou již na trhu běžně dostupné oceli, které dosahují stejných nebo i lepších vlastností, přesto se pro mnoho lidí staly tyto nože takřka legendou. K připomenutí této slavné kapitoly nožířské výroby firma Mikov uvádí na trh limitovanou sérii nožů zakalených právě metodou Martfrost.

Martfrost je obchodní pojmenování technologie vycházející z československého patentu na kalení oceli, který byl pod číslem 119692 udělen v roce 1966. Jeho autorem byl významný český metalurg Jaroslav Jech. Čepel nože se podle něj kalí tak, že je po ohřevu na kalící teplotu 1050° - 1100°C ochlazena během několika vteřin ve vodě na teplotu 250°- 300°C a ihned přenesena do zmrazovací lázně. Dosažená tvrdost je až o 5 i více jednotek HRC vyšší než při běžném způsobu kalení. Takto zakalená ocel má pak nejen vysokou tvrdost, ale navíc se výrazně posílí i její odolnost proti opotřebení, tzv. abrazivzdornost. Získá velmi jemnou strukturu, která prodlužuje trvanlivost ostří a nůž má i větší pružnost a houževnatost.

Samotný obchodní název Martfrost vznikl složením dvou slov, které tento postup charakterizovaly. Mart znamená martenzit, což je vysoce tvrdý a pevný, přesycený tuhý roztok uhlíku v železe, který vzniká při kalení rychlým podchlazením. Frost je anglicky mráz. Do doby, než Mikov tento způsob kalení zavedl, se nože vyráběly pouze z uhlíkové oceli AJ5 dodávané SONP Kladno. Tato ocel však pro čepele neměla optimální vlastnosti. Ty získala právě zakalením metodou Martfrost. Zavedení kalení metodou Martfrost do praxe bylo příkladem kreativity a invence techniků nožířské firmy Mikov v dobách hlubokého socialismu, kteří do výroby okamžitě aplikovali nejnovější technologické postupy.

Vlastnosti nože Mikov Martfrost:

  • Materiál čepele: nerezová ocel 420, 55-58 HRC
  • Materiál střenky: kvalitní plast
  • Délka celého nože: 270 mm
  • Délka čepele: 140 mm
  • Šířka čepele: 33 mm
  • Hmotnost nože: 70 g
  • Pouzdro: dárková kazeta s magnetem

 

100% bezpečný nákup

Zboží zařazeno v kategoriích
U nás platíte bezpečně

U nás platíte bezpečně

Buďte v kontaktu
Zákaznická podpora
(Po-Pá, 9-15.30 hod.)
2014-2019 © OK-Domacipotreby.cz - Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.